Visarend

De Visarend Pandion haliaetus voedt zich, zoals de naam al zegt,  vrijwel alleen met vis. De klauwen zijn voorzien van een soort schubben en een draaibare teen. Hierdoor kunnen de gladde vissen goed vastgepakt worden. De vogel bidt voor de kost en bij een waargenomen prooi duikt hij het water in. Hierbij worden de poten op het laatste moment naar voren gestoten. In de lucht wordt de prooi met de kop naar voren gedraaid om zo min mogelijk weerstand te hebben. Het is een broedvogel van vooral noord en oost Europa. In Nederland is af en toe wel een overzomerende vogel aanwezig, maar het komt (nog) niet tot broeden. Ze overwinteren in Afrika.

Hieronder zes foto’s van een Visarend die zich op een karper stort.