Utrechtse Heuvelrug

Kwintelooyen

In de gemeente Rhenen ligt op de grens met Veenendaal de voormalige zandafgraving Kwintelooyen. Het gebied is opengesteld voor publiek en heeft onder meer een dagkampeerterrein. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet die je langs diverse bostypes en grafheuvels voeren. Je komt met wat geluk bijzondere soorten dieren en planten tegen zoals de Wespendief, de Keverorchis of het zeer zeldzame Duits viltkruid. Tijdens een herfstwandeling met donker regenachtig weer kwam even de zon door de wolken. De warme herfstkleuren van de loofbomen veranderden het sombere landschap direct in een kleurrijk geheel.

Plantage Willem III

Ten zuiden van Kwintelooijen ligt de voormalige tabaksplantage Willem III. De plantage werd in 1853 gesticht door de familie Ruys. Nadat het gebied in diverse handen over is gegaan, kwam het in 1995 in eigendom van Het Utrechts Landschap. Omdat de laatste jaren door Cebeco gewasveredeling had plaatsgevonden op deze locatie, is gedurende enkele jaren graan verbouwd om de rijke voedingsstoffen af te voeren. Daarna is op de arme grond de oorspronkelijke vegetatie teruggekeerd. Veel bijzonders planten en dieren zijn hier waar te nemen. Wat denkt u van de Gekraagde roodstaart, Koninginnepage, Duitsviltkruid en Vos. In het gebied houden Konikpaarden en Gallowayrunderen de vegetatie kort. Een ontmoeting met een Ree of Damhert is altijd mogelijk. Zoals uit de onderstaande beelden blijkt, is ook de winter een prima tijd om het gebied eens te bezoeken.

              Damherten zijn door onbekenden uitgezet in het gebied.

Waakzame Reebok klaar om bij onraad tussen de brem te verdwijnen.

De weg N225 die Plantage Willem III van de Nederrijn afsneed, is voorzien van een ecotunnel. Hierdoor kunnen dieren in de Elster uiterwaarden komen.