Notenkraker

De Notenkraker Nucifraga caryocatactes is een vogel van de naaldbossen. Ze broeden vooral in sparren en eten veelal de zaden van de arven. Het verenkleed van deze vogels is zeer opvallend. In ons deel van Europa komt de Diksnavelnotenkraker ssp. caryocatactes voor. In Siberië komt de ondersoort macrorhynchos voor die een dunnere en veelal langere snavel heeft. In winters met weinig voedsel is de laatst genoemde soort nog wel eens in Nederland te zien.