Grijze zeehond

 

De Grijze zeehond Halichoerus grypus is te onderscheiden van de Gewone zeehond door de vorm van de kop. De neuslijn van de Grijze zeehond is recht, terwijl dit bij de Gewone zeehond hol is. Verder lopen de neusgaten bijna parallel in tegenstelling tot de V-vormige bij de Gewone zeehond. De Grijze zeehond is met een lengte tot 2,5 m (mannetjes) ook duidelijk groter. Ze komen vooral voor op rotskusten, maar ook in het Waddengebied waar ze veel tussen de Gewone zeehond te vinden zijn. In Nederland worden de jongen (met een witte vacht) in de winter geboren. de zoogtijd is circa 18 dagen, waarna direct weer gepaard kan worden. Hoofdvoedsel is vis.