Somatochlora sahlbergi

Een libel met zo’n wetenschappelijk naam moet iets bijzonders zijn dacht ik altijd. Wel, dat is het ook, alleen al door het gebied waar deze soort leeft en de zeldzaamheid. In het Nederlands kreeg deze arctische soort de naam toendraglanslibel. In Europa komt deze libel alleen voor in een paar afgelegen meertjes ver boven de poolcirkel. Nadat een zoektocht in 2017 alleen wat vliegbeelden opleverde, was het idee geboren om een keer een paar dagen in het gebied te verblijven voor de ‘echte’ foto’s. Dit jaar is het dan gelukt. Vier dagen nabij Pulsujärvi in Noord-Zweden, met weersomstandigheden variërend van zonnige perioden tot dagen met zware regen en onweer werden getrotseerd, alsmede miljarden muggen en andere steekbeestjes. Op dag vier werd het geduld (en de reis van 3100 km enkele reis!) beloond. Van de zeven groene glanslibellen die werden gezien, werkten er vijf goed mee. Ze gingen gewillig poseren voor de camera. Al met al werden drie mannetje van S. sahlbergi (Trybom, 1889) gefotografeerd en twee vrouwtjes S. alpestris (de taigaglanslibel). Enkele foto’s van S. sahlbergi zijn op de soortpagina te zien.